NU EXISTA “NU SE POATE”! Centre de Plasament la standarde europene, in judetul SIBIU!

Se intampla si lucruri bune! Si nu e putin lucru atunci cand e vorba despre copiii aflati in grija statului! DGASPC Sibiu cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu a finalizat 2 proiecte de succes. Este vorba despre proiectul “Modernizarea, reabilitarea centrului de plasament pentru copilul cu dizabilităţi Turnu Roşu" și proiectul “Modernizarea, reabilitarea şi extinderea centrului de plasament Gulliver Sibiu”. 

Cele 2 centre au fost inaugurate, astăzi, 29 decembrie 2015, în cadrul unor evenimente pe masura importantei acestor institutii sociale, la care a participat președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, directorul DGASPC Sibiu, Laura Vîlsan, managerii de proiect și cei 2 șefi de centru.

“Cele 2 proiecte fac parte din programul anual al CJ Sibiu stabilit în anul 2012 prin strategia de dezvoltare a județului, de modernizare a condițiilor din unitățile de asistența socială. Cele 2 centre oferă condiții civilizate, normale, la standarde europene, copiilor care au nevoie de protecție specială din aceste instituții.

Grija administrației județene față de serviciile sociale continuă și anul viitor unde alte 3 centre subordonate CJ Sibiu, respectiv centrele de la Agârbiciu, Dumbrăveni și Agnita, vor intra într-un program național de finanțare”, a declarat in acest context,  președintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea.

“Aceste proiecte sunt menite să contribuie la creșterea calității serviciilor sociale și oferă celor 50 de copii din fiecare centru șansa de a-și trăi copilăria în condiții decente.

Copiii instituționalizați din centrele de plasament au nevoie de libertatea de a se descoperi pe ei înșiși, au nevoie de bucurie, speranță, dar mai ales, de atenția și afecțiunea celor care au privilegiul de a fi alături de ei.

Asigurarea tranziției de la modelul instituționalizat către serviciile sociale asigurate la nivelul comunității după cum recomandă Raportul Țară al României pentru 2015 și Programul Național de Reformă 2015, va avea succes dacă se schimbă paradigma alocării fondurilor destinate beneficiilor sociale, de la cele care tratează efectele sărăciei și excluziunii sociale, la cele care răspund la două provocări esențiale: prevenirea- atât a separării copilului de proprii părinți, cât și ca măsură viabilă și eficientă de combatere a sărăciei, precum și intervenția timpurie pentru a se evita adâncirea crizei socio-economice și marginalizarea socială a familiilor aflate într-o nevoie socială. Astfel, prin prevenire se stopează numărul copiilor care necesită o măsură de protecție specială, iar în același timp, familia este sprijinită să nu-i mai abandoneze.

Până atunci, însă, centrele de plasament sunt o soluție reală și concretă, iar prin intermediul acestor 2 proiecte se aduce un plus de valoare la confortul și calitatea vieții beneficiarilor noștri.

Țin să subliniez, că pe lângă condițiile hoteliere, trebuie să primeze calitatea relației personalului cu acești copii, comunicarea interpersonală, precum și atenția și afecțiunea cu care sunt îngrijiți și tratați, astfel încât fiecare copil să se simtă valorizat, special și unic”, a precizat, la ransul sau, directorul general al DGASPC Sibiu, Laura Vîlsan.

Prima panglică a fost tăiată la Centrul de Plasament Gulliver din Sibiu. Proiectul, care s-a derulat pe o perioadă de 17 luni, este finanţat de Uniunea Europeana prin REGIO - Programul Operaţional Regional, în cadrul Axei prioritare 3. Obiectivul principal al proiectului este îmbunãtãţirea calitãţii vieţii celor 50 de copii din centrul de plasament Gulliver prin modernizarea, reabilitarea şi extinderea acestuia.

Valoarea totalã a investitiei este de 3.946.996,82 lei, din care co-finanțarea DGASPC Sibiu din fondurile Consiliului Județean Sibiu, este de 483.395,98 lei.

Cel de-al doilea moment s-a consumat la CPCD Turnu Roșu. Președintele CJ Sibiu , Ioan Cindrea și directorul DGASPC Sibiu, Laura Vîlsan au fost întâmpinați de către șeful centrului, angajați, dar și 2 beneficiare ale centrului îmbrăcate in  straie tradiționale si care le-au urat bun venit tuturor invitaților.

Proiectul se încadrează în Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 3. Obiectivul general al prezentului proiect este îmbunătăţirea calităţii şi ridicarea standardelor serviciilor sociale prin reabilitarea, modernizarea infrastructurii şi dotarea Centrului pentru cei 50 de copii din cadrul CPCD Turnu Roşu.

Perioada de implementare a proiectului a fost de 16 de luni, iar valoarea totală de 2.862.621.65 lei din care co-finanțarea DGASPC Sibiu, din fondurile Consiliului Județean Sibiu este de 505.671,80 lei .

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org