Poliția atrage atenția: ”Hoții sunt creativi, fii preventiv!”. La Sibiu, numărul furturilor este în scădere!


La nivelul județului Sibiu, numărul furturilor din locuință a scăzut în primele 8 luni ale acestui an cu 93 de fapte , -21,58%, (338 față de 431 în aceeași perioadă a anului 2016).

 


Miercuri, 13 septembrie a.c., polițiștii sibieni au lansat la nivel județean campania de prevenire a furturilor din locuință, intitulată ”Hoții sunt creativi, fii preventiv!”.

Această acțiune se înscrie în cadrul priorităţii naţionale „Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului” şi abordează o categorie de infracţiuni care au o pondere însemnată în volumul faptelor penale de acest tip. În acest context, deşi în ultimii ani tendinţa a fost una descrescătoare, acest tip de criminalitate a reprezentat constant un domeniu prioritar de acţiune preventivă a Poliţiei Române.

Conceptul creativ al campaniei se concentrează, în acest an, pe tema inventivităţii infractorilor care, pentru completarea actului infracţional, găsesc metode din ce în ce mai ingenioase de a păgubi potenţialele victime.

Demn de precizat, pe această abordare s-au fundamentat atât denumirea campaniei, „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”, cât şi mesajele preventive care invită cetăţeanul la cunoaşterea modurilor de operare cele mai frecvente utilizate de hoţi, precum şi la vigilenţă şi adoptarea măsurilor fundamentale de siguranţă a locuinţei şi a bunurilor personale.

Un argument important în alegerea acestei variante de lucru a fost reprezentat de importanţa conştientizării de către publicul ţintă a necesităţii adoptării unei atitudini prudente în raport cu locuinţa şi bunurile proprii, precum şi a consecinţelor neluării unor măsuri preventive fundamentale.

*Campania se va derula la nivel naţional, în perioada august-decembrie 2017, şi va beneficia ca materiale de suport de 75.000 flyere şi 5.000 afişe.

 

 ATENȚIE CUI PERMITEȚI ACCESUL ÎN LOCUINȚĂ

„Falşii angajaţi” ai unor companii sau instituţii publice reprezintă una dintre cele mai utilizate metode prin care infractorii bat la uşa victimelor şi le solicită accesul în imobil pentru efectuarea unor verificări, iar la final proprietarul (victima) constată că din imobil i-au fost sustrase sume de bani.

 

Din acest motiv, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu dea crezare poveştilor spuse de necunoscuţi care se prezintă la uşa lor sub pretextul  că sunt angajaţi ai unor instituţii publice sau private, vânzători sau cetăţeni străini şi mai mult decât atât, să nu le permită accesul în imobil. Solicitaţi-le legitimaţiile de serviciu celor care se prezintă la uşa dumneavoastră şi totodată, contactaţi angajatorul pentru a verifica dacă într-adevăr o astfel de activitate este în derulare.

 

Este important să cunoaşteţi metodele prin care persoanele certate cu legea reuşesc de cele mai multe ori să facă victime în rândul unor oameni de bună credinţă:

-         metoda „falsul angajat” prin care infractorii pretind ca sunt reprezentanți ai unor companii de gaz, apă sau electricitate;

-          metoda „deratizare" care presupune oferirea unor servicii de acest gen de către falşi  angajaţi ai unor firme cu acest profil sau

-         metoda „străinul” utilizată de regulă de infractorii care motivează că nu sunt din localitate, folosind ca pretext faptul că au o urgenţă medicală şi nu au bani romaneşti asupra lor, solicitând în acest mod victimelor să le schimbe sumele de bani în valută. Astfel, reuşesc să ia banii lăsând în schimb drept garanţie o geantă în care afirmă că se află valută sau bunuri de valoare promițând că se vor întoarce.

 

Toate aceste metode servesc unui singur scop, acela de a pătrunde în locuinţele oamenilor de unde reuşesc să sustragă sume de bani sau bunuri de valoare, de dimensiuni reduse.

 

 Dacă locuința v-a fost spartă, anunțați de îndată Poliția prin apelarea numărului unic de urgență 112; nu intrați în locuință și nu atingeți niciun obiect până la sosirea organelor de cercetare la fața locului. Doar procedând în acest fel, evitați să compromiteți urmele lăsate de hoți.

 

Polițiștii vor veghea atât asupra zonelor cu blocuri, unde se pare, sunt mai frecvente faptele antisociale, cum ar fi furturile sau infiltrarea mai lesne a necunoscuților, cât și în cartierele cu case, unde, de obicei hoții pătrund prin căile de acces neasigurate sau prin efracție.

 

 

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

loading...

 

ziare ziare.org