12 IUNIE: Ziua Mondială Împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor, De la începutul anului, la DGASPC doar 4 sesizări


Ziua Mondială pentru Combaterea Exploatării prin Muncă a Copiilor este marcată în fiecare an la 12 iunie.


Fenomenul exploatării prin muncă afectează un număr însemnat de copii, însă este greu de monitorizat, având în vedere că folosirea copilului în gospodărie sau la muncă ţine de "normalitatea" mediului rural (în general) şi aproape nimeni nu o raportează ca abuz. Cei mai mulți dintre copiii exploataţi prin muncă nu merg la şcoală şi au foarte puţin timp la dispoziţie să se joace sau poate chiar deloc, iar mulţi dintre ei nu primesc nici hrană sau îngrijire corespunzătoare, fiindu-le refuzat, practic, dreptul sfânt la copilărie. 
De la începutul anului 2018 și până în prezent, la DGASPC Sibiu au fost înregistrate numai 4 sesizări de exploatare prin muncă a copiilor. 
Demn d eștiut, la nivelul fiecărui județ sunt constituite echipe multidisciplinare și interinstituționale (EIL) cu misiunea de a identifica/referi/monitoriza cazurile de muncă a copilului. EIL include reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor angajate în combaterea exploatării copiilor prin muncă: DGASPC, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția de Sănătate Publică, Organizații Neguvernamentale, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP)– Centrul Regional Alba Iulia.

*Pentru a reclama orice formă de abuz asupra minorilor este la dispoziție Telefonul Copilului – 0269983. Acest număr de telefon poate fi apelat de luni până vineri în intervalul orar 07:30 – 16:00, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate.

 

sursa foto: Evenimentul

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org