Școala la Șura Mică. O istorie… seculară

Primele date referitoare la existența unei școli pe teritoriul comunei Șura Mică, dateaza din anul 1722. La vremea aceea, era o școală săsească, cu predare în limba germană, condusă de un dascăl numit „Schul Meister”, care nu avea studii pedagogice, ci doar 2-3 ani de liceu, dar temeinici!

 

Acesta preda copiilor, care erau numai băieți, cunoștințe referitoare, în principal, la religie și muzică bisericească și era plătit de către localnici cu diverse produse, mai cu seamă… alimente. Lecțiile se țineau în casa dascalului.

Din cauza numărului mic de locuitori români până la începutul secolului XX, aceștia nu și-au putut permite o școală proprie, iar cursurile se făceau în casa profesorului. Începutul învățământului în limba română se poate găsi începând, mai viguros, din 1904, odată cu înființarea parohiei românești.

Prima atestare a unei școli în limba română datează din anul 1902. Primul dascăl din aceasta localitate a fost Toma Stănilă, care a fost și cântăreț la biserică. El a fost urmat de Ioan Danilă, zis „dascălul”. Toți acești învățători au ținut lecțiile școlare în diferite clădiri, în special în propiile lor case.

Potrivit informațiilor de pe comunasuramica.ro, în prezent, școala cu clasele I-VIII din Șura Mică funcționează în patru corpuri de clădire, la standarde moderne:

  • clădirea ciclului gimnazial, în care învață 120 de elevi, atât din Șura Mică, cât și din localitatea Rusciori. Aceasta clădire adăpostește de asemenea, Direcțiunea și Secretariatul.

  • clădirea destinată ciclului primar, în care învață 79 de elevi în cele patru clase primare

  • clădirea în care își desfășoara acti­vitatea Școala cu clasele I-IV din Rusciori- secție a unității de învățământ din Șura Mică. Aici învață 63 de elevi în clasele I-IV și 24 de copii frecventează grădinița Rusciori

  • clădirea gradiniței din Șura Mică are înscriși 44 de copii

Activitățile școlii sunt coordonate de doamna director Elisabeta Răulea, care, împreună cu echipa didactică asigură o buna educație celor 330 de copii care frecventează cursurile

Aceasta echipă este formată din: Elisabeta Răulea, director (dis -ciplina matematică); Elena Cotfas (educație fizică); Florin Stoia (religie); Gabriela Vulc (limba germană); Ioan Bratu (istorie); Meletina Flitar (matematică); Monica Marmeliuc (informatică); Monica Rau (desen); Sorin Fotea (fizică și chimie); Nicoleta Faghi (limba engleză); Stela Mureșan (limba română); Vasile Turcu (geografie), Angela Tarta (învățătoare); Valeria David (institutoare); Ioan Răulea (învățator); Sorina Popescu (învățătoare); Gica Tiglar (învățător); Anca Titiriga (institutoare); Camelia Balint (institutoare); Ileana Manea (educatoare); Maria Voicu (educatoare); Mariana Savin (educatoare).

Demn de apreciat, în oferta educativă a școlii se regăsesc ca discipline opționale limba germană, începând cu clasa I, informatică, pictură pe sticlă și, mai nou, literatură pentru copii dezvaluită prin desene animate (vizionare).

Începând cu anul 2003, școala din Șura Mică este implicată într-un proiect școlar Comenius I, în cadrul căruia, alături de școli din Franța, Slovenia și Bulgaria, a fost editat primul număr al revistei în limba engleza, intitulată Kids Alliance.

Acest proiect asigură o dimensiune europeană a educației, dând posibilitatea elevilor să comunice cu elevi din alte țări, să descopere și să cunoască alte culturi. Apropierea și aprofundarea a noi orizonturi deschide mintea ciopiilor, îi atrage și pune temelii trainice în educația lor.

Sursa foto: comunasuramica.ro

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org