Ziua Mondială pentru Diversitate Culturală. CONSTANTIN CHIRIAC: «Omul este singurul de pe planetă care are spirit și care are nevoie de cultură»

An de an, pe 21 mai sărbătorim Ziua Mondială pentru diversitate culturală, dialog şi dezvoltare. Iniţiativa a aparţinut, în 2002, Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) și are ca scop promovarea pe plan mondial a diversității culturale.

 

Omul este singurul de pe planetă care are spirit și care are nevoie de cultură”. SIBIUL- echipajul SMURD care poate da șocuri electrice culturii, în România! Acesta era, în 2015, mesajul maestrullui consatntin chiriac, directorul TNRS și președinte al FITS- cel mai mare festival al artelor spectacolului din Europa. Un mesaj valabil atunci și azi și-n orice vreme. Nu avem cum să nu luăm aminte, mai cu seamă azi… de Ziua Mondială pentru diversitate culturală.

Lectiie despre cultura si rolul sau de “apa vie” vin de la Sibiu. Nu întâmplător! Poate pentru ca aici trăiește- cu siguranță, asemeni unui sequoia- Festivalul Internațional de Teatru, dar și pentru că, pe parcursul secolelor, sașii ne-au împrumutat “obsesia” lor nobila pentru tradiție, pentru cultură.

Și în mod categoric am fi mai bogați sufletește, dacă nu cumva chiar mai înțelepți și mai responsabili dacă am lua aminte la spusele directorului Teatrului Național “Radu Stanca”- maestrul Constantin Chiriac, care a găsit de cuviință să tragă un semnal de alarmă, întru trezirea celor care țin frâiele mecanismului de dezvoltare a unei țări. În acest context, inițiatorul FITS a declarat: “cultura este un element strategic și trebuie  investit  în această zonă”, în speranța că aceste cuvinte ar avea efectul unui șoc electric, aplicat unui pacient în stop cardio-respirator de către un echipaj de la urgențe!

În acelasi context,  maestrul  a explicat că „Este foarte greu în clipa când nu există cât de cât o continuitate de gândire, de opțiune, de înțelegere a fenomenului cultural, nu o să  putem vorbi proiecte importante și majore la nivelul culturii. Vom face un apel și vreau  să vă luăm parteneri pe toți cei din media împreună cu toți artiștii, să facem o presiune asupra Guvernului și asupra celor care sunt decidenți la nivel politic, să înțeleagă că suntem singura țară din Europa care n-am pus dimensiunea „cultură” pentru atragerea fondurilor europene. Transmiteți acest mesaj al meu, al celui mai mare festival în clipa asta, să înțeleagă că fără cultură nu există spiritualitate. Și că omul este singurul de pe planetă care are spirit și care are nevoie de cultură”. (capitalcultural.ro).

Răpsicat, maestrul Constantin Chriac spunea la acel moment:  “Toate țările din Europa au înțeles că este un motor de dezvoltare cultura, și că prin ea putem să atragem toate  formulele de fonduri europene. Toate țările din Europa au înteles că în mecanismul de dezvoltare a unei țări cultura este un element strategic”. (capitalcultural.ro).

Cultura este purtătoarea de cuvânt a civilizaţiei. (Ileana Roman)

foto:  © Salon 2018 Foto Alexandru Olanescu , © Rareș Helici,  © UK Gospel Choir

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org