PASTORALĂ marca MUZEUL ASTRA: Povestea lânii. De la tuns la tors.

Păstorie, mioare, lânuri, povești și… meșteșug.

 

Muzeul ASTRA organizează vineri, 24 mai 2019, între orele 11.00 – 15.00, un atelier interactiv de tuns oi și de prelucrare a lânii - spălat, scărmănat, tors, depănat și tricotat. Activitatea va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la gospodăria din Poiana Sibiului.

Atelierul se va desfășura, conform tradiției din Mărginimea Sibiului, în compania sunetului de fluier, iar de asta se vor ocupa oierii din zonă.

,,Perioada agreată de către ciobani pentru tunsul oilor este cea de-a doua jumătate a lunii mai. Se spune în popor că lâna tunsă în luna mai nu va fi mâncată de molii. De industria textilă, gospodinele se preocupau mai mult în a doua jumătate a anului, după terminarea muncilor agricole, în șezători. După Lăsatul Secului de Crăciun, în cadrul întâlnirilor comunitare în care se spuneau povești, se cânta, iar tinerii deprideau jocul, femeile lucrau cu mai mult spor țeseau la război, torceau, depănau, scărmănau, tricotau, făceau ciucuri etc. Acum se transmitea și se prelua tradiția populară.

Lâna este un material natural care, datorită compoziției sale, are capacitatea de a absorbi umiditatea, ajută organismul la reglarea temperaturii corporale, nu crează electricitate statică precum alte materiale sintetice și poate fi purtată în orice anotimp deoarece vara ține răcoare iar iarna cald. Firele lânii au o energie pozitivă ajutându-ne să ne menținem sănătatea, iar împletitul ei este un tratament benefic pentru cei afectați de stres.”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA

Inițiativa, una generoasă și… necesară, face parte din programul de animații culturale, Animă ASTRA, ediția 2019, desfășurat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org