Straiul străbun cinstit la Gura Râului, după dat!

Costumul tradițional este un adevărat templu la purtător, o imago mundi care conţine o sumă de simboluri, hierofanii, re…velări ale sacrului care îi dau o poveste şi ne dau în acelaşi timp nouă o identitate culturală unică, inimitabilă”.

 

„Ăsta este adevăratul brand românesc, templul la purtător – costumul popular tradiţional, în care românul a ştiut să-şi etaleze de-a lungul vremii valorile, în momentele-cheie ale existenţei sale. Atunci avea şi textele explicative, textele de folclor literar, care rezonau cu desenele, cu hieroglifele de pe costume. Căci pe costum este scris acelaşi lucru – iată o viziune teologică deja! – anume că omul poate accepta lumea nevăzută pornind de la simbolurile din lumea văzută şi astfel să-şi taie un drum înspre Dumnezeu”. (Prof Ioan Sorin Apan)

Și-apoi… priviți aceste instantanee de colecție. În ele frumusețea costumului tradițional, și, întru trainică înfrățire, frumusețea și profunzimea sufletelor gurenilor, oamenii aceia faini din Gura De rai a Mărginimii.

Imaginile ilustrează Sărbătoarea Costumului Popular, instituită ca sfântă și dreaptă tradiție, în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului. Priviți și gustați aceste imagini cu sugfletul și cu… dragostea, cu respect și cu lumină. Și-apoi vă veți simți ca după sfânta-mpărtășanie...

Cinste vouă, dragi GURENI!!!

foto: Căsuța Plimbăreață/Facebook

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org