Nu-i Sibiul destul de fain?! Îi mai trebuie si... Asociatie. Sa-l faca si mai si...

tudor popaCand spui Sibiu, spui istorie, cetate, traditie,bastioane, Brukenthal- Baron si muzeu deopotriva; spui cultura, fascinatie, respect, muzee, baroc, si iarasi cultura. Si mai ales respect pentru traditie, estetic, arhitectura.

Şi totuşi, dincolo de frumuseţea şi istoria înţelese de lasine,dincolo sau tocmai din educaţia şi principiile sibienilor, găsim aici ceva mai mult: o Asociaţie pentru Înfumuseţarea Oraşului Sibiu - AIOS. Un «motor» care face să curgă iniţiative, proiecte, evenimente.

Începuturi : 1879 – 1948

În anul 1879, mai mulţi oameni de afaceri si intelectuali ai Sibiului, cu toţii parte a elitei locale, înfiinţează „Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului”. Scopul acestei Asociaţii era de a ajuta administraţia prin proiectele sale, prin lobby-ul său, prin finanţele sale. Ea devine pentru câţiva ani un apanaj foarte important al administraţiei locale.

Astfel, în primul an, Asociaţia realizează proiectul amenjării viitorului parc ASTRA, iar după un an Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu reuşeşte amenajarea unui părculeţ în faţa gării. Cel mai important proiect al vechii asociaţii a fost, însă, Parcul SubArini. Acesta a fost inaugurat în anul 1882, întreg proiectul şi întreaga amenajare fiind suportată de Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu.

Prezentul

Ideea asociaţiei, însă, nu a murit. Ba dimpotrivă. Şi tocmai despre acest lucru am vorbit cu actualul preşedinte al AIOS, arhitectul Tudor Popa (foto).

„În 2010, la iniţiativa istoricului Răzvan Pop - actualmente directorul Direcţiei pentru Cultură Sibiu, s-a decis reînfiinţarea Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu. Pe aceeaşi „reţetă” acelor care, la sfârşitul secolului 19 înfiinţau prima asociaţie. Scopul reînfiinţării Asociaţiei a fost acela de a aduce în jurul ei elita tânără a Sibiului. Oameni de afaceri, cercetători, profesori, avocaţi, politicieni, jurnalişti ş.a.- oameni care pot avea o contribuţie clară în scopurile asociaţiei. Toţi aceştia se pot aduna având un singur scop ce îl pot defini doar împreună: sprijinirea comunităţii locale şi oferirea ajutorului lor pentru dezvoltarea acestei comunităţi şi a proiectelor sale. Sibiul merită iniţiative,merită respect, merită educarea copiilor şi tinerilor în vederea conservării istoriei, a patrimoniului, a principiilor care ţin încă, în picioare spiritul Sibiului”, povesteşte Tudor Popa.

Primii paşi

Printre primele iniţiative ale noii asociaţii a fost proiectul intitulat „10 mari sibieni”.  Aşa cum aflăm de la Tudor Popa, proiectul a permis culegerea şi structurarea unor date de multe ori inedite despre personalităţile Sibiului. Concret, s-au strâns informaţii despre 217  mari sibieni, dar în „top 10” au fost alese personalităţi în urma unui sistem de voturi. Proiectul poate ajuta pe oricine, şi „chiar reprezentanţii Wikipedia au solicitat acordul nostru pentru a publica date din acest proiect”, după cum a declarat interlocutorul nostru.

Proiecte „pe bandă rulantă”

Tot Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu este autorul moral al mai multor proiecte de anvergură. Printre acestea, sunt de amintit „Serile Sibiului” - care susţine întâlniri cu personalităţi ale oraşului sau judeţului, dezbateri pe probleme istorice sau de evidenţiere a unor monumente sau momente din viaţa municipiului, „Sibiu-oraşul copiilor”- (recent încheiat), care a vizat cunoaşterea Sibiului de către elevii din clasele primare prin diferite activităţi şi chiar realizarea unui site, „Sibiul de altădată”- care presupune întâlniri cu sibieni de vârsta a treia, care pot rememora atmosfera, obiceiurile şi evenimentele de odinioară etc. Totodată, sunt organizate periodic întâlniri sub genericul „Călător în lume” care aduc în atenţie sibieni cu experienţe extraordinare în afara hotarelor ţării şi care pot fi lecţii pentru toţi ceilalţi.

Aceste proiecte sunt susţinute cu sprijinul Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Patrimoniul, prioritate de grad zero

Vorbind despre proiecte şi iniţiative, Tudor Popa aminteşte de fructuoasa colaborare cu mai multe asociaţii şi ONG-uri în vederea promovării şi conservării patrimoniului prin fapte concrete. „Acest lucru presupune identificarea, fotografierea dar şi strângerea de informaţii despre toate monumentele din judeţul Sibiu. Sigur, e o muncă titanică, dar merită. Este necesară o astfel de iniţiativă,pentru conştientizarea identităţii noastre, pentru tezaurul pe care îl moştenim şi care merită absolut toată atenţia şi toate eforturile”, comentează optimist Tudor Popa, preşedinte al AIOS din 2012.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org