Carl Wolff, o personalitate de aur a Sibiului, un OM implicat în zeci de prioiecte majore care au dezvoltat municipiul dar și județul...

11 octombrie 1849: S-a născut dr. Carl Wolff, jurist, economist, jurnalist și politician sas din Transilvania. 
Datorită faptului că un cămin-spital din Sibiu îi poartă numele, se poate crede că a fost un medic celebru... 
Carl Wolff a fost doctor, dar... în drept.

 

De ce este important dr. Carl Wolff pentru Sibiu? 
"Carl Wolff (n. 11 octombrie 1849, Sighișoara - d. 3 octombrie 1929, Sibiu) a absolvit studiile juridice la Viena și Heidelberg (unde obţine şi doctoratul "summa cum laude" în 1869).
Nu puțin lucru, între 1871-1874 a lucrat ca jurnalist al cotidianului vienez Neue freie Presse. 
În anul 1874 a preluat conducerea ziarului Siebenbürgisch-Deutsches Tagesblatt din Sibiu.
A fost, de asemenea, director al Casei Generale de Economii din Sibiu/Hermannstädter Algemeine Sparkasse - HAS (între 1885-1918) - pe care o transformă, așa cum aflăm de la dl Dan Petru Braica, într-o instituţie modernă, ca societate pe acţiuni (în 1887), care era bine cotată şi căutată la bursa din Viena, prin care aduce capital străin, necesar pentru industrializare. 
Limitând dividendele pentru acţionari la o sumă modică, el foloseşte surplusul astfel obţinut pentru lucrări publice.
HAS a fost cea mai mare şi mai puternică bancă săsească, înfiinţată în 1841, cu sediul la Sibiu (Sibiul devenind centrul regional financiar al saşilor).
În 1885, Carl Wolff devine membru fondator al cooperației Raiffeisen /Raiffeisen-Genossenschaft din Sibiu, înfiinţată în scopul sprijinirii ţăranilor.

Fiind un adevarat vizionar, viaţa lui s-a confundat cu expansiunea capitalismului în zona Sibiului, însoţită de promovarea unor lucrări publice remarcabile.

Proiecte promovate şi susţinute de Carl Wolff:
- Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor (Siebenbürgischer Karpatenverein - SKV, înfiinţată în 1880, dizolvată abuziv în 1945 şi apoi reînfiinţată în 1996) - asociaţie care a pus bazele staţiunilor Păltiniş şi Poiana Braşov şi a construit nu mai puțin de... 60 de cabane în Munţii Carpaţi, amenajând, totodată, 700 de kilometri de trasee montane 
- Asociaţia de înfrumuseţare a oraşului (1881) - care a participat la amenajarea Parcului Sub Arini (înfiinţat în 1856, 22 ha)
- înfiinţarea celei mai vechi uzine electrice din ţară aflată în funcțiune, la Sadu I (inaugurată la 16 decembrie 1896)
- electrificarea Sibiului (începând cu 1896, public şi privat)
- construirea reţelei de tramvaie din Sibiu (1904 - Sibiul este al doilea oraş din Europa unde se introduce omnibusul cu tracţiune electrică - pe roţi de lemn, fără şine, strămoșul troleibuzului; introducerea tramvaiul electric - prima linie de tramvai cu şine se construieşte în 1905)
- Baia Populară/Volksbad(1904)
- Sanatoriul Luther (1906)
- prin banca unde era director a promovat înfiinţarea sistemului de apă potabilă, canalizare, pavarea străzilor cu piatră cubică, redeschiderea Hotelului Împăratul Romanilor în actuala clădire (1895) 
- tot prin bancă, a fost finanţatorul căilor ferate Sibiu-Cisnădie, Sibiu-Fagaraş, Sibiu-Agnita, Sibiu-Vinţul de Jos
- a promovat proiectul de amenajare al râurilor Olt, Cibin, Tîrnava Mare, Mureş
- exploatarea lemnului în Munţii Lotrului

O altă preocupare a lui Carl Wolff este cea de stabilizare a populaţiei împotriva emigrării în SUA. 
Pentru atingerea acestui obiectiv, cumpără terenuri, păduri şi clădiri devenite vacante din zona rurală şi organizează o colonizare rurală internă, prin revânzare cu dobândă mică sau prin arendare.
Domeniul social si cultural intră și ele în atenţia neostenitului Carl Wolff, care finanţează construirea Orfelinatului evanghelic, actuala Casă Teutsch (str. Mitropoliei), reclădirea Bisericii Johanniskirche, construirea monumentului lui Teutsch, a şcolii din Piaţa Cluj şi a Şcolii catolice din cartierul Terezian. 
De sprijinul său se bucură si Muzeul Brukenthal, Asociaţia Naturaliștilor și Muzeul de Științe Naturale, Asociația pentru Studii Ardelene, Arbeiter Bildungs Verein, Evangelisches Frauenverein, Musikverein, bucătăria săracilor, pompierii, Teatrul orășenesc şi Asociaţia pentru Ocrotirea Copiilor (actuala Policlinică pentru copii).

Posteritatea îl consideră un model de conştiinciozitate şi modestie, de dăruire pentru cei din jur şi promovare a noului, din păcate prea puţin cunoscut şi promovat.
La Sibiu, în anul 1995 este construit un spital-camin pentru vîrstnici care îi poartă numele - "Dr. Carl Wolff" - ca semn de recunostinţă pentru personalitatea celui prin a carui strădanie Sibiul şi-a cîştigat un nume de referinţă în epoca modernă."
Este înmormântat în Cimitirul Municipal, monu­mentul său funerar fiind restaurat, în octombrie 2014, de Fundaţia „Dr. Carl Wolff” din Germania, înfiinţată de un grup de saşi sibieni.

 

Sursa foto: Dan Petru Braica

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org