„Biserici fortificate – Perspective”, o inițiativă în rândul proiectelor înscrise la Maratonul Internațional Sibiu, din respect pentru un tezaur ce nu are voie dă piară!

Proiectul cultural „Biserici fortificate – Perspective” este unul generos și... provocator, totodată. Inițiativa constă în realizarea de fotografii și a unui clip video cu mai multe biserici fortificate din județul Sibiu (Biertan, Valea Viilor, Cârța, Avrig, Cisnădioara, Stejărișu, Mălâncrav, Hosman, Moșna, Alma Vii, Axente Sever, Copșa Mare) de către artiștii vizuali Daria Bârsan și Sebastian Puraci. Fotografiile vor fi prezentate într-o expoziție, la al cărei vernisaj va avea loc și un recital de muzică clasică, susținut de soprana Raluca-Lucia Cîmpean.

Accesul publicului va fi gratuit, atât la recital, cât și în toată perioada cât lucrările vor rămâne expuse pe simeze.

Demn de știut, în Transilvania există un număr de peste 100 de biserici fortificate, dintre care peste 50 se află în județul Sibiu și au fost declarate monumente arhitectonice de excepție - printre care bisericile patrimoniu UNESCO de la Biertan și Valea Viilor. Din păcate, însă, multe dintre ele ar necesita lucrări de restaurare, unele sunt insuficient puse în valoare, altele complet date uitării. Toate merită scoase în evidență, restaurate și...respectate, prin urmare proiectul își dorește promovarea acestora. 
Bisericile fortificate reprezintă surse valoroase de inspirație pentru toate artele și un adevărat tezaur istoric și ar putea fi în viitor spații pentru desfășurarea altor proiecte culturale sau chiar pentru rezidențe artistice în regiune. De asemenea, creșterea numărului de turiști în Sibiu și împrejurimi, atrași de evenimentele din 2019, Regiune Gastronomică Europeană și Summitul UE, reprezintă o oportunitate de care acest proiect poate să profite pentru a satisface nevoia în creștere de evenimente culturale.

*Proiectul este propus la Maratonul Internațional Sibiu de Asociația Culturală „In Ars Veritas” în parteneriat cu Fundația Biserici Fortificate.

Detalii: maratonsibiu.ro.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org