Binecuvântată sărbătoare: Ziua Universală a Iei, ediția a VI-a

A vorbi despre Ie este ca și cum ai știi despre începuturi... Și e frumos că ai plecat de undeva și nu ai uitat! Și e frumos să te poți întoarce mereu acolo... La munca ta pe câmp, prin miros de fân cosit... Și mai e ulița copilăriei în sfânta zi de duminică! E joaca alături de prieteni puri... Și aici se aude murmurul apei line de izvor, iar printre toate cele răsare zâmbetul bunicii de lângă cozonaci...

 

Se numește simplu: IA, mândra cămașă!

Mai sunt câteva zile până când vom (re)cunoaște minunile (I)ei!

Muzeul ASTRA organizează în perioada 21-23 iunie evenimentul ,,Ziua Universală a Iei”, ediția a VI-a. Să ne fIE bucurIE, cu tradițIE și taine, cu lumină, har și cu... de toate!

În programul pregătit pentru această ediție regăsim târgul de ii și obiecte tradiționale, plimbarea în IE cu Biciclete Cochete, expoziția ,,MAIESTRIA, WOW - expoziție de cămăși cusute cu pasiune”, de doamnele din grupul Semne cusute, Bucureşti şi Măiestria de la Chişinău ateliere pentru părinți și copii, ora de joacă sau concursul ,,Cea mai frumoasă ie în familie”. Intrarea în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va fi liberă sâmbătă și duminică (22 - 23 iunie 2019) pentru toți cei care poartă IA.

Tradiția și portul popular moştenit din timpuri imemoriale sunt cu adevărat pentru noi valoari incontestabile și mă bucur să văd cum IA noastră este sărbătorită și apreciată în întreaga lume, devenind un adevărat brand de ţară. Ziua IEI este o zi specială, la care sibienii participă întotdeauna cu plăcere, iar Muzeul ASTRA a știut intotdeauna să pună în valoare cultura, tradiția și meșteșugul. Mi-am făcut o tradiție în a nu lipsi de la evenimentele care sărbătoresc așa frumos, momente, detalii și ritualuri din străbuni” – a declarat Daniela Cîmpean președinta Consiliului Județean Sibiu.

 

Așa cum anunță organizatorii, sâmbătă seară (22.06.2019), pe scena Târgului de Țară vor susține concerte artistele Ștefania Iacob, Ana Maria Galea și Georgiana Mănăilă, în tonuri de folk, jazz, bossa nova sau fusion. Cu sprijinul S.C.Tursib S.A vizitatorii care vor dori să participe la concertele de sâmbătă, 22 iunie, vor avea posibilitatea să ajungă în Muzeul în aer liber, pe traseul 13, cu autobuzele care pleacă din stația Gară la ora 20:57, respectiv 22:07. După concert, returul înspre stația Gară va fi asigurat la orele 00:30.

,,În Muzeul ASTRA, luna iunie este dedicată IEI. Însoțiți de Rusalce, de Sânzienele care se pregătesc să anunțe solstițiul și Sfântul Ioan de Vară, intrăm din nou în lumea magică a IEI. Ediția din acest an este dedicată familiei în IE. Taina bunilor noștri ascunsă e în rânduieli și ritualuri străvechi, în șezători, în serbări țărănești. Pentru părinți, adesea prinși în hora celor două lumi, nostalgia merelor pătule din grădina bunicilor se îmbină cu ritualurile urbane, în timp ce pentru cei mai tineri dintre noi identitatea se construiește din semiotica rețelelor sociale. Dar, atunci când prindem în joc tinerii, bunii si stră-bunii, ne regăsim; ne definim, în limbajul semnelor cusute pe IE.”, a explicat, la rândul său, inspiratul Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.

 

De asemenea, vizitatorii pot să participe la Hora de Sânziene, după săvârșirea Sfintei Liturghii de duminică, pe poiana bisericii din Bezded. Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene, și a fost inițiată în anul 2013 de Comunitatea online La Blouse Roumaine.

***

PROGRAM ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

Ediția a VI-a, 21-23 IUNIE 2019

VINERI, 21 IUNIE 2019

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului - Pavilionul Muzeal Multicultural

17:30 – Deschiderea oficială și vernisajul expoziției Măiestria 2019. Expoziție de cămăși românești cusute cu pasiune - Asociația Semne Cusute (România) și MăiestrIA (Republica Moldova). Expoziția poate fi vizitată în perioada 21 iunie - 31 august 2019, de miercuri până duminică, între orele 10:00 - 18:00.

 

SÂMBĂTĂ, 22 IUNIE 2019

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului - Pavilionul Muzeal Multicultural

10:00 – 20:00, Măiestria 2019. Expoziție de cămăși românești cusute cu pasiune - Asociația Semne Cusute (România) și MăiestrIA (Republica Moldova)

Târgul de ţară

10:00 – 20:00, La Târg!

11:00 – 17:00, Ora de joacă în muzeu

11:00 – 18:00, Spectacole, animații și ateliere interactive pentru copii, părinți și bunici în Târgul de țară

11:00 – 18:00, Înscrieri la concursul Cea mai frumoasă IE în familIE. Vrem să aducem generațiile împreună, să sărbătorim familIA, să premiem cele mai frumoase povești și cele mai mândre Ii. Te așteptăm să te înscrii în concurs împreună cu membrii familiei tale: bunici, părinți și copii.

17:00 – 20.00, Picnic în IE cu Biciclete Cochete.

16:00 – 19:00, Tradiții culinare din Țara Oltului. Noul Român, Arpașu de Jos - județul Sibiu

11:00 – 16:00, Ateliere de consiliere: Grijește-ți IA cu Silviu Ilea (muzeograf, Muzeul Țăranului Român, București)

18:00 – 19:00, Premierea - Cea mai frumoasă IE în familIE. Vrem să aducem generațiile împreună, să sărbătorim familIA, să premiem cele mai frumoase povești și cele mai mândre Ii. Te așteptăm să te înscrii în concurs împreună cu membrii familiei tale: bunici, părinți și copii.

20:00 – 22:00, Concerte pe scena din Târgul de țară. De la folk la jazz, bossa nova și fusion cu Ștefania Iacob, Ana Maria Galea și Georgiana Mănăilă.

22:00 - Sânziene Party!

DUMINICĂ, 23 IUNIE 2019

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului - Pavilionul Muzeal Multicultural

10:00 – 20:00, Măiestria 2019. Expoziție de cămăși românești cusute cu pasiune - Asociația Semne Cusute (România) și MăiestrIA (Republica Moldova)

Târgul de ţară

10:00 – 20:00, Târg de ii și obiecte tradiționale și design de inspirație tradițională, ateliere interactive

11:00 – 18:00, Animații și ateliere interactive pentru copii, părinți și bunici în Târgul de țară

14:00 – 16:00, Ateliere de consiliere: Grijește-ți IA

11:00 – 16:00, Ora de joacă în muzeu

Biserica din Bezded

10:00 – 12:00, Sfânta Liturghie

12:00 – 13:00, Hora de Sânziene cu Doruri sibiene

 

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org