Cauzele tulburărilor de conduită ale copiilor din centrele de plasament: trauma abandonului de către familie, schimbarea măsurilor de protecţie, sănătatea mintală/ morală precară a parinților, educaţia deficitară, contactul cu grupuri infracționale

Este interesant de analizat cazuistica copiilor cu tulburări de conduită aflați în grija statului. Asta, pe baza datelor furnizate de centrele de plasament ale DGASPC-Sibiu.

 

Din analiza acestora, se remarcă următoarele aspecte: din totalul de 312 copii aflați în centrele de plasament la 30.06.2018, 61 au tulburări de conduită și sunt diagnosticați de către specialiști din Spitalul de Psihiatrie. Din cei 61 de copii 45 au tratament medicamentos, iar16 nu au tratament.

Sunt de luat în seamă, pe acest palier, concluziile speciașiștilor: aceștia sunt de părere că, în fapt, cauzele majore ale tuburărilor de conduită a copiilor instituționalizați sunt: trauma abandonului de către familie şi a schimbării măsurilor de protecţie, starea de sănătate mintală și morală precară a parinților, dar şi neglijarea de către aceștia. La acestea se adaugă educaţia deficitară în familie, intrarea în anumite grupuri infracționale, lipsa stimei de sine și tulburarea de atașament. La toate acestea, în opinia specialiștilor de la Spitalul de Psihiatrie Ghe. Preda Sibiu, se adaugă, firește, materialul genetic cu care acești copii se nasc.

Pentru o abordare cât mai adecvată a beneficiarilor cu astfel de probleme comportamentale și prevenirea pe cât posibil a apariției/dezvoltării acestora, este nevoie de:

- pregătirea profesională a personalului care să poată face față la complexitatea problemelor tipice vârstei adolescenței și a unui comportament deviant. *De remarcat, la ora actuală, majoritatea educatorilor au studii medii, iar infirmierii sunt absolvenți de minim 8 clase,

- reformarea sistemului de protecție prin închiderea centrelor rezidențiale și dezvoltarea/ diversificarea alternativelor de tip familial.

- dezvoltarea unor programe/ateliere de terapie ocupațională adresate adolescenților și tinerilor cu probleme de comportament și nu numai;

- existența unui program individualizat și de grup, prin care timpul liber al copilului/tânărului să fie fructificat la maximum și dezvoltarea a cât mai multe activități de pregătire pentru o viață independentă și de socializare.

 

 

foto: Facebook

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org