Proiectul LEGII TURISMULUI a fost dezbătut la Consiliul Județean Sibiu. CNP trebuie eliminat!!! Agroturismul... ignorat de lege?

Consiliul Județean Sibiu a găzduit la începutul săptămânii o întâlnire de lucru având drept scop dezbaterea proiectului de lege în domeniul turismului. Acțiunea la nivel local a venit la scurt timp după dezbaterea organizată de Ministerul Turismului la Brașov săptămâna trecută, la care a fost prezentă Simina Manea, din partea Asociației Județene de Turism Sibiu.

 

La întâlnirea organizată la CJ Sibiu au participat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, Alin Chipăilă, președintele AJTS, Simina Manea, directorul executiv al AJTS, Adrian David, șeful Serviciului Public Salvamont Sibiu, precum și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Sibiu, primarii comunelor Gura Râului și Brădeni, reprezentanți ai agențiilor de turism, hotelieri, proprietari de pensiuni.

Aceștia au analizat articolele cu impact asupra activității fiecărei entități prezente și au formulat propuneri concrete de modificare sau de completare a proiectului de act normativ care vor fi înaintate către minister.

Ceea ce este de remarcat este că toți cei prezenți au dezaprobat articolul care prevede că structura de cazare trebuie să raporteze în sistemul informatic care urmează a fi implementat codul numeric personal al turistului, chestiune motivată prin aceea că e nevoie să se cunoască trasabilitatea turistului de la intrarea până la ieșirea din țară. CNP-ul trebuie eliminat, pentru că va crea mult disconfort în rândul turiștilor, a fost părerea unanimă a celor prezenți.

"Consider că orice prevedere legală la nivel național trebuie să pornească de la o fundamentare pe chestiuni concrete, de la propunerile, sugestiile celor care se confruntă cu aplicarea legii, pentru a ști cu exactitate ce este bine să se reglementeze, în ce formă și cum anume. Eu cred că dacă insistăm și venim cu argumente serioase, putem să modificăm acest proiect de lege", a explicat doamna Daniela Cîmpean.

Un alt articol dezbătut vizează că autorizarea/clasificarea să se facă la nivel local și nu național, în acest sens Consiliul Județean Sibiu având sarcina să înființeze un compartiment de specialitate pe domeniul turismului. "Problema care se ridică este sursa de venit pentru a susține un astfel de compartiment din care trebuie să facă parte persoane cu competențe aprofundate în domeniu", a mai adăugat președinta Daniela Cîmpean.

O parte dintre participanții la dezbatere sunt de părere că textul de lege marșează foarte mult pe turismul pe litoral, în detrimentul celui în zona montană înaltă, cum e cazul județului Sibiu. Totodată, a fost remarcată o lacună majoră- aceea că în proiectul de lege nu este definit agroturismul, în condițiile în care, de exemplu, județul Sibiu este un județ fruntaș în ceea ce privește agroturismul.

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

loading...

 

ziare ziare.org