Comitete de organizare UNESCO, pentru Biertan si Valea Viilor

Pe ordinea de zi a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Sibiu, programata pentru 28 martie, se afla cel putin 2 proiecte de hotarare care atrag atentia, in sensul protejarii patrimoniului cultural.

Iată despre ce este vorba:

# PROIECT DE HOTĂRÂRE privind constituirea comitetului de organizare UNESCO (COU) pentru Situl rural Biertan – sit delimitat c.f. aviz nr. 811/E/1998 al Ministerului Culturii – „Sate cu biserici fortificate din Transilvania” jud. Sibiu

Iniţiator: Preşedinte CJS Ioan Cindrea

# PROIECT DE HOTĂRÂRE privind constituirea comitetului de organizare UNESCO (COU) pentru situl rural Valea Viilor – sit delimitat c.f. aviz nr. 812/E/!998 al Ministerului Culturii „Sate cu biserici fortificate din Transilvania” jud. Sibiu

Iniţiator: Preşedinte CJS Ioan Cindrea

 

Demn de remarcat, din ambele comisii, pe lângă reprezentanţii comintăţilor respective, ai Direcţiei de Cultură Sibiu şi autorităţilor judeţene, va face parte şi istoricul de artă Iosefina Postăvaru, din partea Institutului Naţional al Patrimoniului.

Cele două situri sunt dintre cele mai reprezentative pentru istoria seculară a Sibiului şi merită, într-adevăr, o atenţie deosebită.

Biertan este una dintre cele mai vechi aşezări ale saşilor, prima atestare datând din 1283. Între 1547 şi 1557 are loc trecerea la Reformă a comunităţii. Aproape 300 de ani (între 1572 şi 1867) aici s-a aflat sediul Episcopiei Evanghelice.

În perioada medievală (secolele al XIII-lea şi al XIV-lea) începe să se construiască pe o colină cetatea de refugiu înconjurată cu ziduri de piatră, mortar şi valuri de pământ. Ulterior se vor adăuga 5 turnuri de apărare, cele mai cunoscute fiind cele sub numele de Turnul Catolicilor, Turnul-mausoleu, Turnul cu ceas şi Turnul de intrare (poarta). Incinta este de formă circulară şi mai conţine 2 bastioane, o galerie cu parapet de lemn, curtine susţinute de contraforturi puternice.

Un element deosebit de valoros al aşezării este păstrarea unor case, unele în întregime, inclusiv decoraţia interioară cu stucatură şi lemnărie, care permit reconstituirea dezvoltării de-a lungul secolelor, din al XIII-lea până în al XIX-lea. În ansamblu, localitatea este intactă, într-o bună stare de conservare şi unitară din punct de vedere arhitectural şi se încadrează armonios în mediul natural neafectat de poluare industrială.

În 1775, la 5 km de aşezare, are loc descoperirea unui obiect de cult inscripţionat „Eu, Zenovius, l-am oferit” cu monograma lui Hristos, datat în secolul al IV-lea care atestă prezenţa unei populaţii vorbitoare de limbă latină, după retragerea Aureliană. Obiectul votiv a făcut parte din colecţia baronului Samuel de Brukenthal şi se află în prezent la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

În 1993 situl Biertan format din biserica fortificată şi o parte din oraş a fost inclus pe lista monumentelor UNESCO.

Comuna Valea Viilor a fost menţionată pentru prima dată în secolul XIII, odată cu colonizarea saşilor în această zonă. De-a lungul timpului români, saşi şi secui au convieţuit la Valea Viilor. Dovadă stau diversele nume pe care localitatea le-a primit de-a lungul timpului: Wurmloch, în germana medievală, care se traduce prin pădure cu şerpi, Baromlaka, în limba maghiară, tradus prin locuinţă pentru vite. Numele de Valea Viilor a fost folosit începând din secolul trecut şi atestă importanţa acestei aşezări viticole în zona Târnavei Mari.

Comuna Valea Viilor este una din cele 6 localităţi din judeţul Sibiu care fac parte din reţeaua Ecomuzeului Regional. Ecomuzeul Valea Viilor cuprinde cinci gospodării care şi-au păstrat aspectul original, cu grădini şi curţi amenajate în mod tradiţional. Vă recomandăm o plimbare prin Valea Viilor, pe dealurile înconjurătoare de unde se pot vedea grădinile cultivate ale localnicilor, fostele vii, dar mai ales veţi avea o panoramă minunată asupra întregii localităţi.

La Valea Viilor s-a născut compozitorul Marţian Negrea (1893-1973). Acesta a creat numeroase compoziţii muzicale renumite, printre care, suita simfonică în 4 părţi Poveşti din Grui care redă viaţa oamenilor din Valea Viilor, cu activităţile lor zilnice, obiceiuri şi tradiţii. În fiecare an, în luna noiembrie la Valea Viilor se organizează un festival local care poartă numele compozitorului.

În anul 2012 localitatea Valea Viilor a fost inclusă în Ghidul oficial „Cele mai frumoase sate din România realizat de Asociaţia cu acelaşi nume.

Compoziţiile lui Marţian Negrea au fost distinse cu premiul George Enescu („Fantezia Simfonică" şi „Rapsodia I") şi cu premiul de Stat („Poveşti din Grui", „Rapsodia II", „Suita din Munţii Apuseni").

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org